Nr 70
Bildet er av en fasade i Jordaandistriktet i Amsterdam, hvor jeg har tilbrakt påsken. Denne trivelige fasaden er typisk i distriktet, og med sykkelen pent plassert ved benken, falt jeg for dette motivet. Bebyggelsen er fra 1700-tallet og bærer preg av det. Prøvde å rette opp originalen, men fant ut at skjevheten sprikte i alle retninger. ;-)

Jeg har prøvd å bearbeide originalen, men svart-hvitt arbeid er ikke min sterke side enda, så jeg ønsker tips til hvordan jeg kan gjøre det best mulig. Legger ut originalbildet som versjon #2 slik at dere ser utgangspunktet.

Vil gjerne ha kommentarer til selve bildet også. :-)
Bildet inngår i albumet AMSTERDAM - Noen små glimt fra Amsterdam slik jeg så byen som turist i påsken 2005.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2005-03-28 20:16:46
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2005-03-28 23:14:13
    Versjon #3
Utstyr
  • Olympus digitalt kompaktkamera, mju300
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriArkitektur
  • Lastet opp
  • Visninger611
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_132403} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (29)
Avsluttet .

Jeg liker begge versjonene jeg. Sort/hvitt kan jeg ikke hjelpe deg med - strever med det selv, så jeg skal følge med på råd du får.

Når det gjelder beskjæringen, tror jeg kanskje jeg ville beholdt venstresiden som på originalen eller kuttet helt inntil husveggen.

Fint med sykkelen utenfor og den ene rullegardinen litt på halv tolv.
Stine J.

Hei Hege,

Håper du hadde en fin tur til Amsterdam. :-)

Syns du har funnet et fint motiv her som absolutt passer i s/h. Et gammelt hus, en gammel sykker og krukkene på trammen. Kan nok ikke gi deg råd om s/h jeg heller, men jeg liker det jeg ser. Når det gjelder utsnittet, kan jeg være enig med Anne Gro. Er litt usikker på om bildet kunne tjent på en kutt fra toppen til like over døren, siden du ikke har med hele vinduene. Men, er som sagt usikker. Bra levert. :-)

mvh Stine
Alexander W.

hei...
likte dette jeg.. men jeg synes du skulle ha rettet det opp litt til.. synes det heller litt motvenstre... men ellers bra...

mvh Alexander Wabakken
Hege J.

Hei og takk for kommentarene til dere 3!

Anne Gro: Var veldig usikker på kuttingen til venstre, siden litt av blomsten går utenfor kanten, og i og med at veggen er så skjev. Takk for konstruktiv tilbakemelding!

Stine: Som jeg også skrev til Anne Gro, var jeg usikker på kuttingen. I toppen sliter jeg med at vinduene heller veldig mot høyre, så jeg måtte ta et valg. Det er jo også litt av sjarmen med gamle hus at de er så skjeve, men litt av en utfordring hvis man skal prøve å rette opp bildene... ;-) Takk for positiv omtale av bildet!

Alexander: Ser du synes bildet heller mot venstre, og veggen i venstre bildekant gjør jo det, men ta en titt på overkanten av vinduene, de heller veeeldig mot høyre! ;-) Ikke enkelt dette, ser du! Men takk for hyggelig kommentar!

Mvh Hege
Sidsel A.

Likte umiddelbart s/h-bildet da jeg fikk se det, men også fargeversjonen. Men det er noe mer intimt med utsnittet i s/h som jeg synes fungerer bedre.
mvh Sidsel
Steinulf L.

Liker fargeversjonen, men foretrekker samme utsnitt som i sv/hv versjonen. Fin byidyll.
Eli B.

Jeg liker v1 best. Den skaper en god nærhet til motivet. Dessuten passer s/h på slike typer bilder. Når jeg gjør om til s/h bruker jeg channel mixer i PS, krysser av for monochrom og regulerer verdiene på fargekanalene til jeg synes det blir bra. Summen av verdiene skal da være tilnærmet lik 100%.
mvh Eli
Johan K.

Hei
Liker utsnittet best slik det er i V1. Bare litt mer opprettet. Kan være vrient å få alle linjene rette. Man må se nøye når man knipser. Forsøke forskjellige standpunkt.
Tror jeg ville kuttet det helt inntil veggen. Men det var litt dumt med den blomsten. :)
Fint at det er i sv\hv. Synes det passer seg godt til motiv som dette.

Angående framgangsmåter til sort\hvitt bruker jeg forskjellige måter. Enkelte ganger skrur jeg ned saturation og jobber videre med levels og curves.
Andre ganger bruker jeg channel mixer, monochrome, justeringer der og jobber videre med curves og levels. Og enkelte ganger gjør jeg mye i RAW-converteren. Exposure og shadows.

Men, et fin bydetalj dette synes jeg :)

Johan



Oddbjørn W.

Hei igjen Hege!

Kjekt å ha deg tilbake igjen! Og håper vi får mange fine bilder fra det vidunderlige Holland. Et meget behagelig land å feriere i, hvor folk er særdeles vennlige.

Bildet du har lagt ut nå er ''skjevt i alle retninger'', som du skriver, men har sendt deg en ny versjon som jeg ser du har lagt ut. Ja, jeg kunne ikke sagt det bedre selv...

Jeg synes både farge- og s/h-versjonen er flotte, og synes det er spennende at du forsøker i s/h. og ut fra mitt ståsted ser det ok ut. Ellers har du fått med deg sykkel på bildet, og dem er det mange av i landet.

Fikk du med deg noen tulipaner fra Amsterdam, eller var det for tidlig?

mvh
Oddbjørn
Oddbjørn W.

Hei igjen Hege!

Kjekt å ha deg tilbake igjen! Og håper vi får mange fine bilder fra det vidunderlige Holland. Et meget behagelig land å feriere i, hvor folk er særdeles vennlige.

Bildet du har lagt ut nå er ''skjevt i alle retninger'', som du skriver, men har sendt deg en ny versjon som jeg ser du har lagt ut. Ja, jeg kunne ikke sagt det bedre selv...

Jeg synes både farge- og s/h-versjonen er flotte, og synes det er spennende at du forsøker i s/h. og ut fra mitt ståsted ser det ok ut. Ellers har du fått med deg sykkel på bildet, og dem er det mange av i landet.

Fikk du med deg noen tulipaner fra Amsterdam, eller var det for tidlig?

mvh
Oddbjørn
Nikolai E.

Herlig motiv du her formidler med en fint komponert bilde. Du er god til å se motivene og gjøre noe utav dem! Her er en del å ta tak i, mye er allerede nevnt.
Ser at Oddbjørn har gjort en god jobb med å rette opp ett hellende bilde. Resten av ''skjeive linjer'' er ikke noe å gjøre med, de kommer av objektivet. Kompaktkamera har merkbar tønnefortegning som du ser på linjene i bildekanten. Hvis du skal ha ''perfekte'' arkitekturbilder må du benytte speilrefleks med fastobjektiv som er helt fri for fortegning.
Det andre forholdet med bruk av kompaktkamera er mangle på kontroll av blende og dybdeskarphet. Du ser at forgrunnen (trappa og fortauet) ikke her helt skarpt. Også litt dårlig hjørneskarphet.

Vel, bedre å ta med seg et lite kompaktkamera enn ingen bilder, håper vi får se flere Amsterdambilder :)
Jan Frode A.

Hmmmmm :-)

Jeg skal la være å kommentere lodd og vater. Sånt sett er jeg nok en underlig skrue som syntes at det er helt ok med litt skjeive og skakke formidlinger av fasader. I mange tilfeller tilfører dette ekstra liv i bildet.

Det som fanger min oppmerksomhet her, er det store vinduet ved siden av døra. Rullegardinen som ikke er trukket helt ned. Kanskje noen sitter bak den lille glipa og kikker?

mvh -jfa-
Jan Frode A.


.....og mens jeg satt og funderte over dette vinduet, glemte jeg å nevne at versjon #1 absolutt faller i smak hos meg. Bildet står godt i sort/hvitt.

mvh -jfa-
Oddbjørn W.

Håper du unnskylder meg Hege, men jeg må bare ta en kjapp kommentar til Jan Frode ang. ''at det er helt ok med litt skjeive og skakke formidlinger av fasader. I mange tilfeller tilfører dette noe ekstra''.
Du har et poeng her, og ingen regel uten unntak. Jeg sitter heller ikke med alle fasitsvarene. I dette tilfellet - mener jeg - at bildet bør rettes opp, i og med at bildet er tatt tilnærmet rett forfra. Derimot, hvis ''skjeive linjer'' kan være en del av et dybdeperspektiv, da er jeg mye mer usikker når/om en skal rette opp et slikt bilde.
Nikolai: Din beskrivelse er helt korrekt - som vanlig.
Kurt S.

Håper du hadde en trivelig tur-:)
Her fant du iallefall et flott og koselig motiv.
Det ble mye linjer å holde rede på i dette bildet. Å få alle helt i vater kan nok bli vanskelig. Det trenger vel heller ikke være noe mål.
V3 holder i så måte synes jeg.
Ellers likte jeg utsnittet i V1 godt. Samtidig synes jeg det ble veldig harmoniske og fine farger i de andre versjonene.
Litt uskarphet i forgrunnen er nevnt. Synes likevel forgrunnen må være med for å få dybde i bildet.
Har nettopp lest i en fotobok om komposisjon og linjer. Vertikale, horisontale og kryss/kors. Kryss og kors skal gi en spennende og kraftfull komposisjon sies det. Du har jo flere av dem her i vinduene. Vertikale linjer skal gi rask bevegelse og horisontale linjer er mere rolige. Litt av hvert her i så måte. Synes bildet absolutt ble severdig.
P.S en annen ''metode'' som jeg har brukt noen ganger er:Duotone. Du konverterer bildet først til s/h - derettter - Image - mode og duotone. Da kan du velge fargetoner i bildet. Bl.a. bruntone. Er ingen ekspert på det programmet men det er bare å eksperimenterer og prøve seg frem.
Mvh Kurt
Odd Tore S.

Her slo det meg med en gang at dette bildet er fra Nederland. Og da jeg så at du var fotografen, stemte jo det.
Jeg reagerte ikke på skjevheter i v1, dette er jo gamle saker og da må man leve med at noe er skjevt og rette vinkler ikke er rette. Sjarmerende så lenge det går an å åpne dører og vinduer.
Som sagt, motivet er typisk. s/h passer bra her. Jeg ble overrasket over at sykkelen ikke var sort. Nederlenderne holder ikke tradisjonen vedlike lenger!
Men innkapslet kjede har den, og muligens delvis lukket bakskjerm slik at skjørtet ikke skal sette seg fast i eikene.
Grønsken på fargeversjonen gjør seg bra.
Odd Tore
Kai Frode G.

Jeg liker sorthvitt versjonen av bildet best, men den skulle vært rettet opp litt som det er diskutert i det lange og brede over her. Jeg liker alle detaljene i bildet, som er ganske mange, men ikke for mange heller. Om du kutter ut de øvre tre vinduene, synes jeg kanskje du får et bedre utsnitt.
Bjørn H.

Håper du har hatt en fin påske i Amsterdam - nydelig by er det ...

Liker bildet kjempegodt, og, ..... fargeversjonen er for meg helt klart mest tiltalende -

Ikke noe mer å tilføye en at dette faller godt i smak ..

Bjørn :¤
Hege J.

Takker så mye for mange og grundige kommentarer til dette bildet mitt!
Jeg leser og lærer, smiler litt for meg selv, og leser videre...Utrolig inspirerende at så mange flinke fotografer tar seg tid til å skrive noen ord til bildet mitt. :-)

Skjevhetene i bildet har tydelig engasjert, og jeg kan se at meningene er ulike. Siden huset er så gammelt og skjevt, og skjevheten iallefall ikke bare kommer som et resultat av fotografen(!), er jeg tilbøyelig til å være enig med de som mener at den godt kan forsvares. Siden skjevheten også til alt overmål spriker slik den gjør både til høyre og venstre, synes min enkle fotografsjel at det har sin sjarm... Vet at mange er uenige med meg her. ;-) Og det er jo greit, meninger skal og vil alltid være delte.

Kan betro dere at et speilreflekskamera står meget høyt oppe på min ønskeliste... Ikke at bildene nødvendigvis blir bedre av den grunn, men utgangspunktet for å lykkes stiger jo noen hakk, vil jeg formode. ;-)

Takk også for tips angående sv/hv-konvertering, som jeg tar med meg videre!

Interessant også å merke seg at noen av dere ''ser'' motivet, mens andre ser på teknikken. ;-) Da er vi igjen inne på diskusjonen om hva som er et godt bilde, noe jeg ikke skal komme nærmere innpå her.

Til slutt en kommentar til utsnittsvalg. Er enig med de som vil fjerne de øverste rutene. Etter at Oddbjørn hjalp meg å rette opp bildet, vil det være lettere å få det pent med en kutting i skjøten mellom vindusrekkene, så et slikt kutt vil jeg foreta, selv om det går på bekostning av det kvadratiske utsnittet som jeg er svak for. Synes selv kuttingen til venstre fungerer greit i versjon #1 siden blomsten titter utenfor huskanten.

Ha en god kveld alle sammen!
Selv skal jeg bake og pynte for her skal det feires 6-årsdag i morgen, og da er ikke forventningene akkurat små...! :-)

Mvh Hege
Janne L.

Et virkelig godt bilde, tenkte jeg da jeg såg v1. Men det ble enda bedre med farger. Fargene er veldig gjennomførte og repeterende. Det trekker øynene til bildet.
Janne
Inger-Lise S.

Hei Hege! Her har du funnet et fint motiv og tatt en god komposisjon. Fine linjer og lekre fargetoner. Jeg ville også kuttet bort de øverste vinduene, men bildet er som sagt fint:)
Fargene livet mye opp her og du har gjort en dyktig jobb.

Inger-Lise
Odd Tore S.

Jeg ville IKKE kutte bort de øverste vinduene.
Kanskje ville det være fordelaktig ut fra et fotografisk synspunkt, men jeg oppfatter det litt spesielle vindusarrangementet som så typisk nederlandsk at det ville være å ta vekk mye av motivets særpreg.
Odd Tore
Inger-Lise S.

Ok,da er jeg enig med Odd Tore. Jeg har aldri vært i Nederland..

IngerLise:)
Hege J.

Takk til dere siste også!!
Ser poenget ditt, Odd Tore, og kan ''berolige'' med at intet kutt er foretatt...
;-) Forstår at du kjenner den hollandske kulturen godt, og vil ta ditt råd til følge! :-) At mønsteret i vindusrutene i toppen er typisk hollandsk var nytt for meg. Takk for nyttig informasjon.

Mvh Hege
Jan Frode A.

Selvfølgelig!

Bak glipa i gardinet sitter mopedisten med turkis hjelm og myser ut på tilværelsen. Syttitallskongen!

mvh -jfa-
Hege J.

At jeg ikke hadde tenkt på det!! ;-)
Takk, Jan Frode.

Mvh Hege

For uinnvidde: Kommentaren fra Jan Frode over gjelder en kobling mellom mitt andre bilde fra Amsterdam, bilde nr. 168607, og dette.
Nikolai E.

Blir Mopedisten Med Turkis Hjelm (heretter kallt MMTH :)) å regne som en gjenganger i de kommende Amsterdambildene? For nå kommer vi til å følge ekstra nøye med! ;)
Hege J.

Setter pris på at du følger med, Nilolai, så du må nok gjøre nettopp det for å få vite svaret! ;-)
Følg med, følg med... MMTH kan jo tydeligvis dukke opp hvor vi minst aner det.

Mvh Hege
Elise K.

Tusen takk for kommentar på mitt bilde! Sitter her og ser litt på dine bilder, og tror jeg liker Amsterdambildene dine best. Dette synes jeg er finest i sorthvitt. Det er jo en stund siden du la ut bildet, så du har kanskje funnet en god forklaring på sorthvitt nå. Legger likevel med denne linken, for jeg synes det var så godt forklart: http://www.eyesondesign.net/pshop/bw/converting_to_bw.htm

Bildet over (med blomstersykkelen) likte jeg også godt, og da spesielt i den nye versjonen selv om MMBH da blir borte...;-)

Mvh Elise Klaveness
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu